Минулого місяця інженер Google Блейк Лемуан оприлюднив свою теорію про те, що мовна технологія Google має почуття, і тому її «бажання» слід поважати. Google і кілька експертів зі штучного інтелекту спростували ці заяви, а в п’ятницю компанія підтвердила, що його звільнили. Про це повідомляє ряд ЗМІ.

У заяві Google заявила, що претензії пана Лемуана щодо The Language Model for Dialogue Applications (Lamda) були «повністю необґрунтованими» і що компанія працювала з ним «багато місяців», щоб прояснити це.

«Тож, на жаль, незважаючи на тривалу роботу над цією темою, Блейк все ж вирішив наполегливо порушувати чітку політику щодо працевлаштування та безпеки даних, яка включає необхідність захисту інформації про продукт», — йдеться в заяві.

Lamda — це революційна технологія, яка, за словами Google, може вести вільні розмови. Це інструмент компанії для створення чат-ботів.

Блейк Лемуан почав робити заяви минулого місяця, коли сказав, що Lamda демонструє ознаки наявності людської свідомості.Він виявив, що вона демонструє самосвідомість і може вести розмови про релігію, емоції та страхи. Це змусило Лемуана повірити, що за його вражаючими вербальними здібностями також може ховатися розумовий розум. Це викликало дискусію серед експертів зі штучного інтелекту та ентузіастів щодо прогресу технології, яка призначена для імітації людського розуму.

Пан Лемуан — не перший інженер у сфері штучного інтелекту, який публічно заявив про те, що технологія ШІ стає все більш свідомою.